Искам да правя видеа, но как да започна?

Всички се кефим на страхотните видеа на големите ютубъри. Какво да правим, обаче, ако имаме желание да се занимаваме с видео, но нямаме идея как да започнем? Може да сте Instagram инфлуенсъри, правите страхотни снимки, но искате да имате още по-добра връзка с аудиторията чрез видео. А, може и просто да сте фенове и да следите българските и световните ютубъри и да си мечтаете да правите готини видеа като тях. Вече имате идея за съдържание, но как да я реализирате? Събрахме няколко съвета за видео newbies, които тепърва стартират.

Не прекалявайте

Най-важното нещо, което трябва да запомните е да стартирате с малко и да не се изхвърляте. Не купувайте веднага нова камера, статив, микрофон, осветление и скъп абонамент за обработка на видео. Start small, сериозно. Може да осъзнаете, че изобщо не искате да се занимавате с видео и тогава какво ще я правите цялата тази техника? Наистина не ви е необходимо нищо професионално, за да започнете. С повечето смартфони можете да заснемете много добри видеа. Когато сте в началото, най-важно е съдържанието.

Дайте си време да свикнете с камерата

Усещането да се гледаш във видео е много по-различно отколкото на снимка. Не е като да направиш 100 снимки и да избереш точно тази, на която се харесваш. Видеото е много по-автентично. На всичкото отгоре, в момента, в който си чуеш гласа за първи път на запис, те обхваща едновременно смут и пълен смях. Това не трябва да ви притеснява, защото в действителност, гласът ви си е съвсем нормален и бързо ще свикнете с него.

Имайте търпение при обработката

Да обработите снимка за Instagram е доста лесно, дори и да използвате някоe другo приложение, а не филтрите. Обработката на едно видео отнема повече време и изисква технологични познания, особено, когато сте съвсем начинаещи. Вероятно няма да можете още в началото да приложите всички опции на програмата за обработка, която сте избрали и да сложите много ефекти. Бъдете търпеливи. Наистина никой не се е родил научен и колкото повече практикувате и се опитвате да направите нещо готино, толкова повече ще научите. Няма да ви лъжем. Първите ви опити сигурно ще са трагични. Важното е да продължите и да не се отказвате, за да станете добри. За щастие, онлайн има хиляди туториали, от които можете да научите всичко, което ви трябва. Голяма част от тях са безплатни, така че нямате оправдание да не се научите. Необходимо ви е желание, интернет връзка и търпение.

 

Започнете с кратки видеа

Оставете 10-минутните видеа за по-натам. Много по-лесно ще ви бъде, ако започнете да снимате кратки видеа (макс 1 минута) и да се учите да обработвате върху тях. Можете да качвате кратките си видеа в Instagram, Facebook, Snapchat или някоя друга платформа, за да ги тествате и да получите обратна връзка от последователите и приятелите ви. И нещо много важно! Винаги приемайте критиката като нещо позитивно, което да използвате, за да станете по-добри.

Вдъхновявайте се

Със сигурност следвате един или повече видео криейтъри, които харесвате. Наблюдавайте техниките, които те използват във видеата си, вдъхновявайте се от тях, но се опитвайте да откриете своя собствен стил. Задавайте въпроси на по-добрите от вас, много от тях с радост ще ви отговорят. Те също помнят времето, когато са започвали. Помолете близък човек да ви насърчава при нужда. Подкрепата на любимите хора винаги е добър мотиватор.

Надяваме се да сме ви помогнали поне малко с нашите кратки съвети за яки видеа. Изпращайте ни въпроси, а защо не и видеата, които правите. Много ще се радваме да ги видим.

Свържете се с нас

Смени текста
0